2007

2007. szeptember 23.

Időpont Előadó és cím Cím
13:00 Pásztor György Megnyitó
13:05 Tomka Gergely: OOXML gondolatok
Három hete zártuk a világtörténelem legbotrányosabb ISO szabvány-szavazását. Hogyan került reflektorfénybe egy ilyen, normális körülmények között szinte láthatatlan folyamat? Miért jó ha nincs vagy ha van egy vagy több irodai fájlformátum-szabvány? Ha legközelebb a boci boci tarkát akarjuk szabványosítani, hogyan kezdjünk hozzá, és mennyi pénzt vigyünk magunkkal? Ugyanitt első kézből beszámoló az MSZT/MT 819 üléséről! Kaland, átverés, kockázat, szerelem!
13:40 Ádám Szilveszter: Újdonságok a FreeBSD 7.0-RELEASE-ben A FreeBSD 7.0, amelynek megjelenése idén év vége körül várható, ismét sok meglepetést tartogat. Az előadás kedvcsinálóként ezekből szemezget.
14:10 Farkas Szilveszter: Maemo - Linux-alapú mobilplatform
Történeti áttekintés, szereplők, jövőkép. A két nagy platform (GNOME Mobile és Maemo) alkotóelemeinek bemutatása. A platformra elérhető alkalmazások bemutatása. Egy egyszerű Hello World-jellegű alkalmazás elkészítése (a platform sokszínűségét bizonyítva Python nyelven írva).
14:40 10 perc Szünet
14:50 Kadlecsik József: Postfilter
A Postfilter spamszuro rendszer rugalmassagaval es egyedi kepessegeivel kiemelkedik a Postfix levelezo rendszerhez keszult spamszuro rendszerek kozul. Az eloadasban a legfontosabb tulajdonsagait es kepessegeit mutatjuk be.
15:20 Sütő János: Statisztikai Spamszűrők
A statisztikai alapú spamszűrők más megoldásokhoz képest páratlan pontosságot (99.5+%) biztosítanak. Előadásomban a koncepciót, ill. néhány megvalósítást ismertetek, es hogy ezek a programok hogyan birkoznak meg a spammerek kreatív trükkjeivel.
15:50 10 perc Szünet
16:00 Kéménczy Kálmán: Forráskódtól a telepítésig
A fejlesztők számára az egyik legnagyobb probléma, hogy elkészült munkájukat hogyan tudják eljuttatni a felhasználókhoz, hiszen különböző architektúrákra és disztribúciókra kell elkészíteni a binárist. Gyakran új csomagot kell készítenie a fejlesztőknek olyan komponensek frissülése miatt, amelyekre saját fejlesztésére épül. Számos projekt eredménye nem jut el a felhasználókhoz, mert annak telepítése nem egyszerű.
Ezen a komplex problémán szeretne változtatni az openSUSE Build Service, KIWI Image System és a 1-Click install hármas. Az előadás áttekintést nyújt ezek felépítéséről és működéséről
16:25 Vajna Miklós: A GIT verziókezelő rendszer
Általában az elosztott verziókezelő rendszerekről, a GIT legszembetűbőbb előnyei, a GIT által támogatott fejlesztési modellek, a GIT hibakeresési támogatása, miért váltott a Frugalware a GIT verziókezelő rendszerre.
16:55 10 perc Szünet
17:05 Czakó Krisztián: magas rendelkezésre állás szabad szoftverekkel I.
Számos esetben kevés egy megbízható hardver és egy jól összerakott rendszer. Vannak helyzetek, ahol a rendelkezésre állás legalább 99,99% kell legyen. Itt nem fér bele, míg egy elromlott rendszert a rendszergazda pár óra alatt kicserél vagy megjavít. Az ilyen helyzetekre találták ki a HA-clustereket, mely ma még a legtöbb embernek valami rejtélyes drága hardvermegoldás. Ma már ez rég nem igaz. Az elmúlt években olyan szabad szoftveres megoldások születtek, melyekkel különleges hardverek nélkül, akár desktop gépekkel is igen megbízható HA-clustereket lehet létrehozni. Az előadás ezek közül mutat be egy komplett megoldást: a diszkek tükrözését a gépek között a DRBD-vel, az adatok párhuzamos elérhetőségét CLVM-el oldjuk meg. Ezzel a kettőssel akár "hagyományos" fájlrendszereket is használhatunk (egyszerre persze csak az egyik gépen csatolva), vagy éppen a Xen segítségével egy virtuális gépet akár futás közben is áttehetünk a cluster egy másik gépére.
17:30 Czakó Krisztián: magas rendelkezésre állás szabad szoftverekkel II.
A második előadásban bemutatok egy fájlrendszert (OCFS2), mely lehetővé teszi, hogy a DRBD-el tükrözött diszkeket egyszerre használjunk (csatoljunk) a cluster minden szerverén, valamint a heartbeat programot, mely automatikusan képes a szolgáltatások átvételére, ha az aktív szolgáltatást nyújtó szerver leáll. Ha az időnk engedi megnézzük, hogyan lehet egy Xen virtuális gépet futás közben átköltöztetni az egyik gépről a másikba úgy, hogy ebből a felhasználók semmit sem vesznek észre.
18:00 Pásztor György: Záróbeszéd

Nézd meg a képgalériát!

Támogatóink

Média partnereink

Szervezők

  • Gradzikiewicz Mária
  • Havasi Ferenc
  • Medve Zoltán
  • Pásztor György
  • Szabó Péter László
  • Szőke Szabolcs