Haskell

Előadó: 
Páli Gábor
14:20-14:40
nagyelőadó

Az előadás célja bemutatni a napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Haskell [1] funkcionális programozási nyelvet, valamint a mögötte álló és a benne rejlő lehetőségeket. A Haskell ugyan számos tekintetben eltér a manapság elterjedt nyelvektől és furcsának tűnhet, ennek ellenére kezdi megtalálni a helyét a kutatásban, oktatásban és az iparban egyaránt.

Számos népszerű szabad szoftver (például a Darcs SCM rendszer [2], az xmonad ablakkezelő [3], a Pandoc konvertáló [4], vagy a Happstack alkalmazásszerver készlet [5]) épül rá. Maga a Glasgow Haskell Compiler [6], a referenciának tekinthető Haskell fordító is BSD licenc alatt érhető el több szabad operációs rendszerre és hardverplatformra, folyamatos fejlődésben van. Ez a környezet már lassanként saját szabad szoftveres disztribúcióvá növi ki magát [7], amely a hozzátartozó csomagokat regisztráló adatbázis [8] rohamos növekedésében is jól tetten érhető.

A nyelv rejtelmeinek megismerését többek közt a honlapon található wiki, valamint egy nemrég megjelent szabadon elérhető könyv [9] segíti.

[1] http://www.haskell.org/
[2] http://www.darcs.net/
[3] http://www.xmonad.org/
[4] http://johnmacfarlane.net/pandoc/
[5] http://happstack.com/
[6] http://www.haskell.org/ghc/
[7] http://www.haskell.org/haskellwiki/Haskell_Platform
[8] http://hackage.haskell.org/
[9] http://book.realworldhaskell.org/

Prezentáció