Közepes méretű vállalati infrastruktúra üzemeltetése

Előadó: 
Mezei Zoltán
16:30
Díszterem (földszint)
rendszergazda

Az előadás közepes méretű infrastruktúrák üzemeltetéséről szól. Közepes méretű alatt azt értem, hogy a hagyományos kisvállalati megoldások már nem működnek (pl. nem tudsz egy LDAP-ot csinálni, mert annyira szerteágazó dolgoknak kell címtár, hogy egyetlen megoldással nem tudod lefedni az igényeket), a nagyvállalatokra sokszor jellemző megoldások pedig még nem működnek (pl. nem megy csak úgy még egy tucat LDAP szerver felhúzása, mert az túl drága lenne).

A sokszínűség kézben tartása, az alapszolgáltatások rugalmas megvalósítása, a költségek lefaragása egy ilyen környezetben a fő témák, és ezekhez a nyílt forráskódú eszközök is sok támogatást nyújthatnak, még akkor is, ha a megoldásokat igazából nem a hardveres/szoftveres eszközökben kell keresnünk, hanem inkább a jól átgondolt stratégiában.

Az érinthető témakörök például:

- identity management (ami messze túlmutat az LDAP-on, AD-n és hasonlókon)
- PKI (a világ az OpenSSL-en és a webszerver tanúsítványán túl - de nem azt sorolnám, hogy hol kell/lehet PKI-t alkalmazni, hanem hogy hol nem lehet, az ugyanis rövidebb lista)
- időszinkron (mit csináljunk, ha a time.kfki.hu-hoz szinkronizálni az órákat kevés?)
- géptelepítések (miért nagyon rossz a virtuális gépeket klónozni? miért jobb egy PXE szerver (azon kívül, hogy a hypervisort is fel kell húzni valahogy...))
- konfiguráció-menedzsment (de mégis mire jó a cfengine/puppet/chef/salt, ha minden gép más és más?)
- teljesítmény- és kapacitás-problémák (az igazi kérdés többnyire nem az, hogy hol a szűk keresztmetszet, hanem hogy mi nem skálázódik jól - a CPU? a memória? a diszk? a hálózat? - hozok gyakorlati példákat, érdekeseket és tanulságosokat, wireshark-kal, strace-szel gyűjtött infókat, azt, hogy mire jó az ipcs parancs és hogy honnan látszik, ha túllőttél a VMware-ben a CPU kiosztásokkal)
- rendszerfrissítések (ha nem akarod, hogy az megőszült hajad kihulljon az idegességtől korpásodó fejedből, de mégis rendszert kell frissítened, akkor van pár jótanácsom, pl. hogy ne izgasd magad, nem éri meg, ha jól csinálod, nem kell)

Illetve bármi más, amire igény van és a problémakör mérete miatt nem oldható meg egy gépen 3 paranccsal.

Prezentáció