Új utakon az Ubuntuval

Előadó: 
Torma László
Szervezet: 
Magyar Ubuntu közösség
10:00-10:25
nagyelőadó
kezdőknek

Szemünk előtt alakul át az informatika világa: szinte mindenhol elérhető szélessávú internetkapcsolat, sorra jelennek meg az újabb és újabb okostelefonok, a táblagépek és netbookok. Az új eszközök és új lehetőségek megjelenésével a felhasználói szokások is látványos átalakuláson mennek keresztül. A megváltozott igényekre a szabad szoftveres világ rendkívül gyorsan reagált, ez pedig különösen látványos a népszerű GNU/Linux disztribúció, az Ubuntu esetében: olyan új fejlesztések jelentek meg vagy várhatók a közeljövőben a disztribúcióban, mint a Unity vagy a GNOME Shell felhasználói felület, az Ubuntu One fájl- és adatszinkronizációs szolgáltatás, vagy a közösségi szolgáltatások rendszerszintű integrációja.

Az előadás célja annak bemutatása, hogyan reagál az Ubuntu az új kor kihívásaira. Az előadáson bemutatkozik majd az elsősorban netbookokra szánt Unity felhasználói felület, amelynek hivatalos debütálása a konferencia után mindössze 2 nappal, október 10-én várható. Szó lesz arról, hogy hogyan könnyíti meg az Ubuntu azok életét, akik párhuzamosan több számítógépet használnak nap mint nap, és hogyan szinkronizálhatják az Ubuntu One szolgáltatás segítségével a címtárukat például egy Androidos mobiltelefonnal. Az előadásból kiderül az is, hogyan valósult meg az olyan népszerű közösségi szolgáltatások integrálása az Ubuntuba, mint a Facebook, a Twitter vagy az Identica.

Az előadás bizonyos tekintetben a tavalyi "Új technológiák az Ubuntuban" című előadás folytatása: az akkor még kezdeti stádiumban lévő fejlesztések mára kiforrott, jól integrált megoldások lettek, és azóta sok olyan új terv született, ami csak napjainkban kezd kibontakozni. A prezentáció az azon a napon elérhető legfrissebb hírekre és információkra támaszkodik majd, így elképzelhető, hogy olyan témákat is érinteni fog, amelyekre ma még nem is gondolunk, így a fenti összefoglalóban még nem is szerepel.

Prezentáció